Tak Faham Baca Quran? Ada Function Ke?


Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.

Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.
Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada katika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’8 comments:

 1. Ya, tidak dinafikan sememangnya membaca quran itu dapat menghapuskan dosa.
  Namun berbalik kepada tujuan asal Al-Quran diturunkan, adalah utkmen jadi petunjuk kpd manusia. Lihatlah masyarakat kita skrg ni, Quran baca jugak, tapi maksiat tak pernah nak tinggal. Sebab Al-Quran itu hanya menjadi bacaan rutin, tapi tak mampu memberi petunjuk kpd manusia.

  Kesimpulannya, baca tu mmg kena baca, tp lebih elok baca sekali maknanya (skrg sudah ada banyak Al-Quran tafsir dlm pasaran). Dan yg lebih baik, pelajarilah bahasa Arab....
  (sekadar perkonsian dari insan yg kurang ilmu) :)

  ReplyDelete
 2. perghhh..mantop la abg soraaa kitee

  ReplyDelete
 3. Mr IQ: yup2, lebih baik kalau kita baca penuh dengan penghayatan dan faham erti maksudnya lah. Itulah yang dimaksud kan dalam cerita berkenaan :D sama seperti buku Bio or buku2 yang perlukan penghafalan dan pemahaman yang kuat. Kita takkan faham dan takkan nak rasa faham selagi kita tiada orang untuk membimbing ataupun kita tidak selalu menyelak buku Bio tersebut. Tapi dengan ada nya guru dan buku Bio sebagai kerja rumah. Kita semakin rajin dan menghayati erti maksud dalam buku tersebut :) sama seperti Al-Quran.

  Afif: thanksss :)

  ReplyDelete